GroenLinks pleit al jaren voor een ander wietbeleid. Het was dan ook een grote stap terug toen het kabinet Rutte I de wietpas introduceerde. Hierdoor voelden veel mensen zich genoodzaakt om de straathandel op te zoeken. Met alle gevolgen van dien.
Niet alleen buitenlanders werden geweerd, maar ook veel ingezetenen voelden niets voor registratie. Het kabinet Rutte II is voor een deel teruggekomen op het beleid Rutte I.
De wietpas is van de baan en in Breda kunnen we weer grotendeels een eigen coffeeshopbeleid voeren. Lokaal weten we namelijk precies wat er zich afspeelt en kunnen we hier op snel inspelen.
Maar de tegenstrijdigheid blijft aanwezig in dit beleid. Zoals de omstreden aanvoer van wiet via de achterdeur. De verkoop van softdrugs door coffeeshops wordt namelijk gedoogd, in tegenstelling tot de inkoop van de coffeeshop zelf. Er wordt gesproken van de ‘achterdeurproblematiek’.
Een aantal gemeenten (Rotterdam, Haarlem, Leeuwarden, Tilburg en Eindhoven) GroenLinks wil gereguleerde wietplantages ter bevoorrading van de coffeeshops. Met als voordeel:
- Een goede gegarandeerde controle op de kwaliteit van de wiet,
- De georganiseerde criminaliteit in enige mate de wind uit de zeilen halen,
- De mogelijkheid creëren tot verdere fiscaliseren van deze branche
Daarom vroeg GroenLinks afgelopen donderdag 6 maart 2013 aan alle fracties in de gemeenteraad of zij het eens waren met een aantal vragen aan het College. Deze vragen luidden:
- Wilt U bij het kabinet bepleiten om meer vrijheid aan gemeenten te bieden om wietteelt te reguleren en/of een gemeentelijke wietplantage op te richten;
- Wilt u in overleg gaan met andere gemeenten, die hiertoe hebben opgeroepen (o.a. Rotterdam, Haarlem, Leeuwarden, Tilburg en Eindhoven) om te kijken op welke wijze gezamenlijke actie het doel dichterbij kan brengen;
- Wilt u tussentijds de raad op de hoogte houden van de voortgang van de gevraagde acties.
Deze oproep van GroenLinks kreeg steun van de PvdA, D66, SP, Breda 97 en Leefbaar Breda. Dit is de meerderheid van Breda. De VVD stond overigens ook sympathiek tegenover het reguleren van de achterdeur maar zag niet direct de noodzaak om dit aan te kaarten bij het kabinet.
GroenLinks is blij met de stappen die gezet worden om het gedoogbeleid minder tegenstrijdig en meer gecontroleerd te maken. Zij zal zich in de toekomst in blijven zetten voor een duidelijk coffeeshopbeleid. De drugscriminaliteit neemt dan af en er ontstaat betere controle op handel en kwaliteit.