Het antwoord op enkele veel gestelde vragen vind u hier.

Wie zijn de kandidaten?
Dit zijn de kandidaten:

Wanneer is de interne campagneperiode voor de lijsttrekkers?
De campagne start met de presentatie van de kandidaten op 21 augustus 2013 en loopt tot 17 september 2013, wanneer de stemperiode ingaat.

Wie betaalt de campagne van de kandidaten?
De kandidaten zijn hiervoor zelf verantwoordelijk. Het afdelingsbestuur stelt zich onafhankelijk en onpartijdig op en biedt de kandidaten ruimte op de website www.Breda.groenlinks.nl en communiceert via post, nieuwsbrief en social media met de leden over het referendum, waarbij alle kandidaten gelijk aan bod komen.

Stelt GroenLinks ledenbestanden ter beschikking ten behoeve van acties?
Nee. Afdelingsbestuurders en medewerkers van GroenLinks mogen geen (gegevens uit) ledenbestanden ter beschikking stellen ten behoeve van welke actie dan ook. Dit geldt voor zowel de individuele kandidaten als hun campagneteams of sympathisanten.

Wanneer wordt er gestemd?
De stemming wordt geopend op 16 september 2013 om 00:00 uur en wordt gesloten op 1 oktober 2013 om 24.00 uur.

Wie mogen stemmen?
Alle GroenLinks-leden woonachtig binnen Breda, die bij de landelijke ledenadministratie zijn geregistreerd, niet geschorst zijn, tenminste de jaarlijkse minimumcontributie hebben voldaan en bij aanvang van de stemming (16 september) ten minste drie maanden lid zijn.

Hoe werkt het referendum?
In de uitnodigingsbrief die alle leden ontvangen, wordt dit uitgelegd. We gaan schriftelijk, via de post stemmen en maken gebruik van het Transferable Vote System:

1. Gestemd wordt door op het toegezonden stembiljet een of meer kandidaten aan te kruisen in volgorde van voorkeur. Op het stembiljet wordt de mogelijkheid gegeven blanco te stemmen. Een stembiljet geldt in eerste instantie als een stem van de eerste voorkeur. Een kandidaat met meer dan de helft van de geldige stemmen is gekozen.

2. Indien geen kandidaat aan deze voorwaarde voldoet wordt steeds de kandidaat met het geringste aantal biljetten afgewezen. Hebben tenminste twee kandidaten een zelfde geringste aantal biljetten, dan wordt door loting bepaald welke kandidaat wordt afgewezen. Elk van de biljetten voor de afgewezen kandidaat wordt toegekend aan de erop genoemde kandidaat van eerstvolgende voorkeur, die nog niet is afgewezen. Biljetten waarop geen verdere voorkeur wordt genoemd zijn uitgeput. Een kandidaat met meer dan de helft van de niet uitgeputte stemmen is gekozen.

3. De uitslag wordt conform lid 2 in rondes berekend, waarbij het maximale aantal rondes gelijk is aan het aantal kandidaten minus 1.

Waarom gebruikt GroenLinks het Transferable Vote System?
In dit systeem bepalen leden niet alleen hun kandidaat van eerste voorkeur, maar kunnen ze een voorkeur aangeven voor alle kandidaten. Het kiessysteem zorgt ervoor dat die kandidaat gekozen wordt die kan rekenen op de breedste steun van de leden.

Is het mogelijk een blanco kandidaat als tweede voorkeur op te geven?
Ja, wanneer u een blanco kandidaat als voorkeur opgeeft, geeft u daarmee aan dat u liever blanco stemt dan op een overgebleven kandidaat.

Zijn er naast de mogelijkheden om schriftelijk, per post te stemmen nog andere mogelijkheden?
Nee, alleen via deze mogelijkheden kunt u één maal uw voorkeur kenbaar maken.

Blijft mijn stem anoniem?
Ja. Op het stembiljet staat weliswaar een unieke code, maar in het kiezersregister staan alleen cijferreeksen, maar geen namen of andere persoonlijke gegevens. Het stembureau kan dus niet nagaan door wie een bepaalde stem is uitgebracht. Uit de uitslag kan naderhand niet worden opgemaakt wat iemand heeft gestemd.

Kan ik blanco stemmen?
U hoeft geen voorkeur te bepalen. Als u dat wilt, kunt u blanco stemmen. In dat geval telt uw stem wel mee voor het opkomstpercentage. En geeft de uitslag extra draagvlak.

Hoe wordt de uitslag bepaald?
Om als lijsttrekker gekozen te worden heeft een kandidaat meer dan 50% van de geldig uitgebrachte stemmen nodig.

Wie stelt de uitslag van het referendum vast?
De door het afdelingsbestuur benoemde referendumcommissie, bestaande uit Marjo Drent, Kees van Rhijn, Martijn Claasen, Nellie Raedts en Sietzke Schokker stelt de uitslag vast.

Wanneer wordt de uitslag van het referendum bekend gemaakt?
Op dinsdag 8 oktober 2013, tijdens een ledenvergadering van GroenLinks, wordt de uitslag van het referendum bekendgemaakt door de referendumcommissie.

Ik ben lid, maar heb geen brief met stembiljet, steminstructie en informatie over de kandidaten ontvangen. Wat moet ik doen?
Mogelijk beschikken we niet over uw actuele gegevens. Neem contact op met het bureau van GroenLinks Breda via referendum2013@groenlinksBreda.nl of bel 076-5421866. Indien u stemgerechtigd bent en uw gegevens staan niet correct in onze administratie, dan ontvangt u een duplicaat van de betreffende brief, informatie en stembiljet.

Ik ben mijn stembiljet kwijt
Helaas, wij kunnen u geen duplicaat toesturen. Uw stem gaat verloren.

Ik heb mijn lidmaatschap opgezegd maar krijg toch een envelop met steminstructies. Hoe kan dat?
Het kan zijn dat de opzegging nog niet was verwerkt toen de verzendlijst voor de uitnodigingsbrief en steminstructie is opgemaakt. U hoeft niet te reageren.