Hoger onderwijspapier nog garantie op werk?
In Breda behalen volgens CBS-statistieken jaarlijks zo’n 1.700 jongeren hun hoger onderwijsdiploma. Sinds de val van de Lehman Brothers in september 2008, wat alom wordt gezien als het begin van de crisis, hebben dus dik 8.000 Bredase jongens en meiden het hoger onderwijs verlaten. Wat is zo’n hoger onderwijsdiploma anno nu waard?

De klassieke gedachte is dat je als hoger opgeleide een voorsprong hebt op veel anderen en gemakkelijk zelf aan het werk kunt komen. Of anders kunt verder studeren in een vervolgstudie waarin meer emplooi te vinden is. Cijfers uit Zuid-Europese landen laten een heel ander beeld zien, met ook onder hoogopgeleide jongeren immense werkloosheidscijfers. Ook de cijfers in Nederland laten zien dat voor deze groep het beeld nu begint te kantelen. Misschien komen de mensen die eerder naar een vervolgopleiding uitweken nu ook op de arbeidsmarkt.

Niet laten sudderen
In het lokale beleid is deze groep nog erg onzichtbaar. De veronderstelling is dat ze zich zelf goed kunnen redden. Maar is dat na vijf jaar crisis nog zo? Het gemeentebeleid richt zich met name op uitstroom uit de bijstand en laat deze groep dus sudderen tot er echt een probleem is. Is dat wel handig? Blijven niet teveel jongeren onnodig lang aan de kant zitten? Of blijven ze hangen in een baantje onder hun niveau, waarmee ze andere mensen met mindere papieren van de arbeidsmarkt verdringen, die wél doortellen in de bijstand.
GroenLinks heeft daarom bij de begrotingsbehandeling bepleit om te komen tot een coachaanpak, vergelijkbaar met die voor startende ondernemers. Net als startende ondernemers zijn afgestudeerde jongeren in eerste aanleg zelf verantwoordelijk en zullen ze zelf het initiatief moeten nemen om een goede job te vinden. Maar een duwtje in de rug in tijden van crisis is welkom. De wethouder heeft toegezegd daarop te gaan studeren.

Wij hebben ideeën, maar zijn vooral benieuwd naar jouw verhaal
Wij kunnen ons voorstellen dat er her en der in de stad een faciliteit komt voor jongeren waar ze elkaar kunnen stimuleren bij het vinden en najagen van vacatures. Bijvoorbeeld met elkaar kunnen sparren over de beste aanpak of sollicitatiebrieven met op de achtergrond een coach met de nodige arbeidsmarktervaring. Bijvoorbeeld in één van de vele leegstaande gebouwen. Zo werk vinden inspireert meer dan in je eentje thuis. Het hoeft allemaal niet heel veel te kosten en kan weer worden afgebouwd zodra de arbeidsmarkt aantrekt. Zoiets past bij een onderwijsstad als Breda, kan jongeren aan de stad binden en hoge maatschappelijke kosten op langere termijn voorkomen.
Voor de uitwerking van onze ideeën zijn we benieuwd naar jouw ervaringen als afgestudeerde. Vond jij in de afgelopen vijf jaar werk naar je zin, of niet? Ben je maar aan een vervolgstudie begonnen, omdat je geen perspectief op werk zag? Ben je maar blijven werken in je bijbaantje, om tenminste aan geld te komen? Of zit je weer bij pa en ma thuis? En welke vorm heeft het duwtje in de rug bij tegenwind waarvan jij denkt dat het jou helpt? Laat het ons weten! Stuur je verhaal naar: crisis@groenlinksbreda.nl

Peter Bakker
Raadslid GroenLinks Breda