Tijdens de raadsvergadering van 18 december is het bestemmingsplan Buitengebied Zuid aangenomen. GroenLinks Breda diende daarvoor al een motie in om samen het buitengebied te versterken. Een grote meerderheid van de raad gaf aan deze motie te steunen.

Op 4 december stond het Bestemmingsplan buitengebied-zuid al op de raadsagenda. In dit bestemmingsplan wordt beschreven wat er wel en niet in het buitengebied mag worden gedaan en gebouwd.

Binnen het bestemmingsplan hebben houtwallen officieel de bestemming natuur gekregen en ook wordt de Ecologische HoofdStructuur beter beschermd. Bovendien krijgen ondernemers in het buitengebied de mogelijkheid om een streekwinkeltje te beginnen, een boerencamping of een bed and breakfast.

In Buitengebied-zuid liggen prachtige gebieden zoals de Rith met zijn bijzondere landschappelijke kwaliteiten, het Markdal, het Liesbos en Ons Natura 2000-gebied: het Ulvenhoutse bos. Gebieden waar Bredanaars trots op zijn. Gebieden waar we van houden en die we moeten koesteren.

Uit onderzoek blijkt dat er steeds minder vogels in het landelijk gebied aanwezig zijn. Dit komt met name door schaalvergroting van de landbouw, waardoor overhoekjes (gebieden die niet worden gebruikt door een boer) verdwijnen. De overhoekjes zijn voor de patrijs, steenuil en torenvalk erg belangrijk. Ook zien we steeds minder vlinders in het buitengebied als gevolg van pesticiden, verdroging en vermesting.

GroenLinks Breda wil dat de kracht van de samenleving gebruikt wordt om weer te investeren in het buitengebied. Eerst beknopt samen analyseren wat de huidige stand van zaken is en dan samen met land- en tuinbouwvertegenwoordiging ZLTO, ondernemers, groengroepen, toerisme en gebruikers van het gebied een actieplan opstellen om samen te kijken hoe we dit prachtige buitengebied kunnen behouden en versterken. GroenLinks Breda diende hiervoor een motie in die door de meerderheid is gesteund.

Tijdens de bespreking van bestemmingsplan buitengebied Zuid was er veel discussie over het huisvesten van seizoenarbeiders. GroenLinks is van mening dat er maximaal 40 seizoenarbeiders bij een boer op het erf kunnen logeren. Om verstening en verstedelijking te voorkomen zouden de overige seizoenarbeiders bij voorkeur moeten worden opgevangen aan de rand van de stad. Dit is ook zo afgesproken in de Woonvisie en de Structuurvisie. Hierin kiezen we voor een evenwicht tussen ecologie, samenleving en economie, een compacte binnenstad en een groen landelijk buitengebied. Het college heeft, mede op initiatief van GroenLinks Breda, van de raad de opdracht gekregen om het probleem voortvarend aan te pakken en voor de huisvesting van seizoenarbeiders goede randwaarden op te stellen en een paraplu-bestemmingsplan te maken.

GroenLinks Breda vindt dat het bestemmingsplan samen met de aangenomen moties aanknopingspunten biedt om het buitengebied te verbeteren en zal de ontwikkelingen natuurlijk kritisch blijven volgen.

GroenLinks raadslid Merijn Scheifes: “We moet het buitengebied niet alleen behouden, maar vooral versterken. Dit kunnen we niet alleen. Dat doen we samen met alle belanghebbenden in het buitengebied.”

 

https://www.sovon.nl/sites/default/files/doc/Vogelbalans_2014LR.pdf

http://www.compendiumvoordeleefomgeving.nl/indicatoren/nl1479-Vogels-van-het-boerenland.html?i=4-27

http://www.compendiumvoordeleefomgeving.nl/indicatoren/nl1181-Dagvlinders-van-graslanden.html?i=4-27