Teamwork en ambitie leidt tot ongelofelijke prestaties, dat betoogde Jos Koniuszek bij de algemene beschouwingen rond de begroting 2015 die 13 november 2014 in de gemeenteraad werd behandeld.

~~Bijdrage begroting 2015 raad 13112014

VZ, ik kan het niet nalaten om stil te staan bij een historische prestatie, gisteren geleverd door een team van Europese wetenschappers.

Zij zijn er in geslaagd om een sonde neer te zetten op een komeet (een brok puin en ijs) die met de snelheid van een kogel op 500 miljoen km van de zon door de ruimte raast. Foto’s daarvan verschenen gisteren al op de social media.

VZ, u vraagt zich waarschijnlijk af wat heeft dit nu te maken met de begroting 2015 van de 9e stad van Nederland?

Welnu, het geeft maar weer eens aan dat teamwork en ambitie tot ongelofelijke prestaties kan leiden, en deze coalitie heeft ambities en wil die samen met de inwoners van de stad realiseren.

- Dit team heeft in een half jaar tijd al veel bereikt, ik noem de voor ons belangrijkste punten:

-  de overgang van langdurige zorg, jeugdhulp en armoedebestrijding naar de gemeente per 1 januari 2015 zit goed op schema. Deze mega klus zal zeker niet zonder slag of stoot verlopen, maar de ambitie is “niemand valt tussen de wal en het schip” en als we daar samen met de stad aan werken gaan we dat bereiken. Voor de zekerheid is er in ieder geval een flink bedrag gereserveerd voor het geval dat.

- De opvang van 400 asielzoekers was geen makkelijk dossier, maar het is gelukt. Gezamenlijk hebben we ons van onze menselijke kant laten zien.

- De bouw van de ov terminal zit op schema en het omklappen, nog zo’n mega klus, is gelukt. Natuurlijk zijn er kinderziektes, maar die worden snel opgepakt. Met ambitie en teamwork kun je blijkbaar ook gebouwen omklappen.

- De fietsers in Breda gaan mooie tijden tegemoet. Het onderhoud aan de doorgaande fietsroutes wordt eindelijk opgepakt , het fietsparkeren in de binnenstad wordt weer gratis en met kunst en vliegwerk van de wethouder en medewerking van deze raad wordt ook de fietsenstalling aan de zuidkant gerealiseerd.

- De moeizame discussie rond de Bredase musea is eindelijk vlot getrokken. Wij zijn blij dat er een ambitie wordt geformuleerd en dat aangestuurd wordt op samenwerking.

- De inwoners van Breda krijgen de mogelijkheid te investeren in groene energie-projecten zoals windmolens op Hazeldonk en de Zonnewijde. Samen met de inwoners kunnen we deze ambities waar maken.

- De corporaties gaan door met het verduurzamen van hun woningbestand. Zo dringen we ook de woonlasten terug.

- De gemeente Breda gaat het eigen vastgoed verduurzamen. Dit levert uiteindelijk niet alleen geld op, maar geeft ook het goede voorbeeld en draagt samen met de twee vorige projecten meteen bij aan onze CO2 ambitie. Samen gaan we die bereiken.

- Leegstaande panden gaan we omkatten naar andere functies zoals bijv. wonen, Als we een gebouw kunnen omklappen moet dat ook lukken

- En dan het Rath Verlegh stadion. Het huurcontract dat nu getekend is geeft ruimte om het stadion multifunctioneler in te zetten dan tot nu toe het geval was. Wij hebben wel een vraag aan de wethouder: er is nu bijna 1 jaar voorbij van de 3 waarvan sprake was in de afspraak van 13 december 2013. Wij vragen de wethouder nogmaals naar een stappenplan richting het afstoten van het eigendom met daarin de momenten dat wij als gemeenteraad hierbij betrokken worden.

- Op het haveneiland wordt geëxperimenteerd met ruimte geven aan initiatieven en wordt de grens van de regelgeving opgezocht Hier kunnen we leren hoe we andere gebieden in de stad die voorlopig niet ontwikkeld worden tijdelijk kunnen gebruiken bijv. dmv stadslandbouw. Het initiatief op het haveneiland staat voor ons meteen symbool voor een van de grootste uitdagingen waar we als stad voor staan: nl. ruimte geven aan initiatieven van onderaf. Het is makkelijk gezegd, maar de praktijk is weerbarstig.

Ik wil hier toch nog wat verder op inzoemen.

Door wat sommigen nog steeds de crisis noemen staat niet alleen de rol van de gemeente ter discussie, maar krijgen ook de inwoners een andere rol in de stad.

De overheid trekt zich terug en we moeten het steeds meer met elkaar gaan regelen. De tijd van vingertje wijzen naar anderen, de gemeente, Den Bosch, Den Haag of Brussel is definitief voorbij. Als we iets willen, moeten we dat zelf oppakken, of het nu in de zorg is of in veiligheid in de buurt, of onderhoud van de buurt, steeds meer wordt inzet van de inwoners gevraagd.

Dat is even wennen, maar we zien om ons heen dat er van alles begint te gebeuren: wijkplannen, wijkdeals, buurtpreventie, wijkbegroting, open data, right to challenge, bid to bid, Buurt Bestuur en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Daar ligt voor ons een van de grootste uitdagingen van deze periode.

Als reactie op deze energie uit de samenleving zien we soms een ander soort terugtrekkende beweging van de overheid. Dit niet alleen bij de ambtenaren , maar ook bij de raad en het college. We hebben van nature de neiging om initiatieven op straat-, buurt-, wijk- of dorpsniveau in te kaderen in een groter plan. Zo iets van: “Laten we vooral niet te veel verschillende dingen doen want dan raken we het overzicht kwijt”.

Terwijl initiatieven van onderaf per definitie niet in een groter kader passen, want elke straat, wijk, buurt of dorp is anders, dus verlangt een andere aanpak.

Wij signaleren dit dilemma, maar hebben ook niet meteen een kant en klare oplossing. Wij zouden daar graag met raad, bestuur en ambtenarij eens over willen brainstormen. Misschien moeten we dat vooral heel praktisch houden, aan de hand van een aantal casussen.

Want we hebben de ambitie om ruimte te geven en als we samenwerken gaan we dat ook waarmaken.