Afgelopen week heeft de fractie van GroenLinks Breda het vertrouwen in de coalitie opgezegd. Lees hieronder een uitgebreide toelichting op de overwegingen van de fractie.

Wat is er eigenlijk aan de hand?

Breda heeft op dit moment 2 musea: Het Breda’s Museum aan de Parade waar vooral erfgoed gekoesterd wordt en Museum Of The Image (MOTI) aan de Boschstraat, dat geheel gewijd is aan beeldcultuur. Voor beide musea geldt dat zij niet goed draaien en onvoldoende bezoekersaantallen genereren.

Het is al langer duidelijk dat er iets moet gebeuren. De urgentie wordt steeds groter, omdat vooral de situatie van het Breda’s Museum steeds nijpender wordt.

Onderzoek

Vorig jaar heeft Jan van Laarhoven, specialist op het gebied van musea, de opdracht gekregen om onderzoek te doen in de stad en een voorstel te doen voor de aanpak.

Zijn advies, na input van vele betrokkenen uit het veld, was eenduidig;

smelt beide musea samen tot één nieuwe organisatie. Om dat te kunnen doen moet een nieuw museaal concept worden ontwikkeld.

Aanpak

Daartoe is een werkgroep in het leven geroepen die bestaat uit vertegenwoordigers van het Breda’s Museum, MOTI en een aantal externe deskundigen. Als voorzitter is gekozen voor de heer Ton Wagemakers die volgens planning begin juli een uitgangspuntennotitie zou opleveren waarop kon worden verder gebouwd.

Omdat een aantal partijen in de Raad vond dat MOTI te sterk vertegenwoordigd was, is de rol van Ton Wagemakers nog versterkt via een amendement "Ton is de baas".

Op dat moment was GroenLinks accoord met het voorstel van de wethouder; we vonden het wel erg belangrijk dat er voldoende onafhankelijke deskundigen zouden worden geraadpleegd. Het amendement vonden we overbodig; dat hebben we in een stemverklaring ook aangegeven. Om de harmonie in de coalitie te bewaren hebben we het amendement toch ondersteund.

Het proces binnen de werkgroep is aanvankelijk niet heel voorspoedig gelopen. Uiteindelijk heeft zelfs de voorzitter afscheid genomen.

Contouren van een nieuw Stedelijk museum in Breda

Toch ligt er nu een nota van de werkgroep, ondertekend door de volledige werkgroep: "Contouren van een nieuw Stedelijk museum in Breda". GroenLinks Breda vindt dat dit voorstel veel vertrouwen biedt voor de verdere aanpak in de nabije toekomst. GroenLinks vindt ook dat deze werkgroep dit verder op moet pakken samen met een nieuwe, externe, deskundige onafhankelijke voorzitter. Dat leidt volgens GroenLinks het snelst tot het aansprekende museum dat in Breda als negende stad van Nederland zou moeten staan.

In het raadsvoorstel van wethouder Akinci, dat na lang overleg in het college naar de raad werd gestuurd, werden echter twee varianten neutraal aan de raad voorgelegd.

Naast het eerdere voorstel van de wethouder, dat ook door de fractie GroenLinks wordt ondersteund, was het tweede voorstel om een nieuwe, andere visie te laten ontwikkelen door een externe deskundige en de werkgroep aan de kant te zetten.

De gemeenteraad zou hieruit een keuze moeten maken.

Waar GroenLinks het eerdere voorstel van de wethouder steunde om samen met de werkgroep verder te gaan, wilden sommige coalitiegenoten de werkgroep aan de kant zetten. Door niet het inhoudelijk onderbouwde voorstel van de wethouder te volgen, maar twee zeer verschillende voorstellen naar de raad te sturen, heeft het college zich kennelijk laten leiden door partijpolitieke afwegingen. Wat GroenLinks betreft is dat niet de manier om de stad te besturen. De partijpolitieke discussie hoort in de gemeenteraad thuis.

De samenwerking binnen de coalitie, die niet altijd even soepel verliep kwam hiermee zodanig verder onder druk te staan dat wij ons genoodzaakt voelden om deze stap te zetten.

Analyses uit andere media:

Analyse uit Bn/DeStem (foto van het hele artikel)

Video BredaNu analyse Wijnand Nijs

Opinie: Waarom de crisis onbesproken bleef in raadsvergadering