GroenLinks Breda roept, samen met SP, D66, PvdA, Elbertse/Groenweg, Trots en de Volkspartij Breda, het college op om met Amphia in gesprek te gaan over een waterzuiveringsinstallatie bij het nieuw te bouwen Amphia ziekenhuis. Onlangs kregen we te horen dat het ziekenhuis nog niet van plan is om een Pharmafilter te plaatsen. Dat is een filter die onder andere contrastvloeistoffen en medicijnresten uit het afvalwater zuivert. Amphia loost straks haar afvalwater dus rechtstreeks op het gemeentelijk riool. Het Nederlands instituut voor ecologie geeft aan dat het afvalwater vaak kleine hoeveelheden medicijnresten (uit onlasting) kan bevatten, die ernstige gevolgen kunnen hebben voor het ecosysteem. Raadslid Merijn Scheifes: "Wat ons betreft hoeft een kikker of een vis niet ongewenst aan de medicijnen. Laat staan een mens!"
Op dit moment is het voor waterzuiveringsinstallaties erg lastig om medicijnresten uit het water te zuiveren (https://www.uvw.nl/ketenaanpak-medicijnresten-blijft-belangrijk/) Bovenstaande partijen zouden graag zien dat het afvalwater bij de bron wordt gezuiverd of dat wordt voorkomen dat medicijnresten in het afvalwater terechtkomen. Raadslid Merijn Scheifes heeft daarom samen met andere partijen bijgevoegde vragen gesteld. Ook Wieke Bonthuis van de GroenLinks waterschapspartij Water Natuurlijk heeft vragen gesteld aan het waterschap.
Update reactie Amphia:
“Amphia gaat graag met de gemeente en andere betrokken partners in gesprek over kansen en mogelijkheden om bij te dragen aan oplossingen voor dit milieuvraagstuk. Wij zijn hier zelf ook al vanaf 2006 mee bezig. De vraag die nu concreet voor ligt en waar raadsvragen over zijn gesteld, betreft medicatieresten die via ontlasting van patiënten in het afvalwater terecht komen. Dit is een wereldwijd probleem dat al jaren bestaat. Het gaat ook verder dan ziekenhuizen. Iedereen die medicijnen gebruikt (van een paracetamol tot bv insuline) en van het toilet gebruik maakt, zorgt voor de lozing van medicatieresten in het riool. Wij volgen de discussie die hierover landelijk en wereldwijd wordt gevoerd, op de voet. En daar waar mogelijk dringen we deze stoffen binnen het ziekenhuis nu ook al terug. Zo hebben we door een toepassing van nieuwe technieken de colonscopie vervangen door een methode mbv een CT scan. Hiermee wordt ca 99% van de contrastvloeistof vervangen.
Met de komst van ons nieuwe ziekenhuis zoeken we uiteraard ook naar mogelijkheden om nog meer bij te dragen. Pharmafilter is een mogelijke toepassing die hiervoor in aanmerking komt. Hier wordt momenteel een haalbaarheidsonderzoek naar uitgevoerd.”