Twee weken geleden presenteerde het Trimbos instituut het onderzoek Praktijktest toegankelijkheid maatschappelijke opvang 2017.

Uit dit onderzoek is gebleken dat bij de helft van de aanmeldingen de mystery guests (al dan niet tijdelijk) werden toegelaten tot de opvang, de andere helft werd de toegang geweigerd.

In Breda werden 2 bezoeken afgelegd door de mystery guests. Bij geen van de 2 bezoeken in Breda kreeg de mystery guest uiteindelijk toegang tot de nachtopvang.

 

Nog steeds is het argument vaak dat de maatschappelijke opvang in een gemeente bestemd is voor dakloze mensen uit de regio: doordat er druk op de opvang is, maken gemeenten en opvanginstellingen keuzen in wie wordt opvangen en wie niet. Volgens de Wet maatschappelijke ondersteuning moeten dakloze mensen echter altijd opgevangen worden. De meeste gemeenten hebben daarom als beleid dat ze dakloze mensen zonder regiobinding tijdelijk opvangen en er zorg voor dragen dat zij adequate opvang en steun krijgen in de stad of regio waar ze wel binding mee hebben.

GroenLinks maakt zich ernstige zorgen over de toegankelijkheid van de maatschappelijke opvang. Wij hebben met elkaar afgesproken dat in Breda niemand op straat hoeft te slapen.Wij zouden graag zien dat de gemeente dit uitgangspunt naleeft.

Daarom heeft Raadslid Marike de Nobel aan het college vragen gesteld over wat de redenen zijn om daklozen te weigeren, en of er uitzonderingen worden gemaakt afhankelijk van de verwachte nachttemperatuur, de eventuele chillfactor en sneeuwval.