Het beleidskader 'Breda, samen doen’ geeft de maatschappelijke doelen weer die wij in het Bredase voorliggend veld willen bereiken. De doelen in dit kader gaan over de thema’s maatschappelijke ondersteuning, participatie, jeugd, leert en beweegt. Met dit kader willen wij de beweging naar de voorkant verder inzetten. Wij willen meer mensen voorliggend helpen, om hen vooral eerder, beter en breder te kunnen ondersteunen en te voorkomen dat deze mensen duurdere zorg nodig hebben. De doelen in dit kader zijn nader geconcretiseerd ten opzichte van het vorige. Er zijn een aantal verbeteringen doorgevoerd. De belangrijkste is wat GroenLinks betreft dat aan de thematafels vooral de inhoud wordt besproken. De daadwerkelijke subsidieverdeling is de verantwoordelijkheid van het college. Er zijn ook nog een aantal vragen! Daarom gaan we werken met monitoring en evaluatie om het geheel nog verder te verbeteren.
In de oordeelsvorming heb ik gezegd dat ik vind dat het oorspronkelijke idee van de thematafels nog steeds “staat als een huis”. We zijn in Breda voortvarend aan de slag gegaan met dit idee.
En de opbrengst is in ieder geval dat organisaties, groot en klein, in Breda elkaar beter kennen en beter zijn gaan samenwerken waardoor er betere ondersteuning mogelijk is. Zodanig dat mensen zo zelfstandig en gelukkig mogelijk kunnen leven; dat zij niet verder in de problemen raken; daardoor doen mensen minder een beroep op specialistische hulp en maatwerk. We winnen daarmee dat het beter gaat met mensen, dat ze zich gezien en ondersteund weten; en we besparen tegelijkertijd geld.
Er gingen ook een aantal dingen minder goed. Zozeer zelfs dat de rechter er aan te pas moest komen.
We hebben met een begeleidingswerkgroep vanuit de gehele raad een jaar samengewerkt om te komen tot een beter beleidskader. We hebben onderzoek gedaan; anderen bevraagd, op werkbezoek geweest in andere steden en de stad geconsulteerd.
Er ligt nu dit voorstel. Ik ben er trots op dat we dit proces a-politiek hebben kunnen doorlopen. Vooral met oog voor: wat werkt het beste?
Wat is verbeterd?
- Het geld is van de thematafel! Dat was eigenlijk voor GroenLinks de belangrijkste voorwaarde. De gemeente neemt zelf de verdeelbeslissing binnen de schaarste.
- De gemeente gaat voortaan over het “wat”; de thematafels over het “hoe”.
- De verwachte resultaten zijn concreter, zichtbaarder benoemd.
- Er wordt gemonitord en geevalueerd hoe het proces loopt; en dit gaat plaatsvinden in een circulair proces. GroenLinks hecht hier bijzonder veel waarde aan.Het zorgt ervoor dat er gericht verder kan worden gegroeid.
GroenLinks heeft ook nog zorgen:
- Het is echt van belang dat kleine, vaak vrijwillige organisaties een gelijk speelveld hebben; is dat nu geborgd?
- De rol van tafelvoorzitters , procesbegeleiders, is hierin heel belangrijk: in de oordeelsvorming vroeg GroenLinks de toezegging aan de wethouder er wordt zorggedragen voor een heldere borging van de onafhankelijkheid en kwaliteit van de procesbegeleiders en dat er een voorstel komt voor de evaluatie op hun rol en functioneren in het geheel. Helaas is die toezegging niet volledig in de notulen terecht gekomen. Daarom zou ik die toezegging graag nog een keer krijgen.
- Voor verenigingen en andere vrijwilligersorganisaties wordt een eigen kader ontwikkeld. Zij zijn zeer belangrijk en daarmee krijgen zij de volledige aandacht die zij verdienen. In een motie verderop bij de behandeling van de kaderbrief , die wij mede indienen, wordt hier aandacht aan besteed.
- Van daaruit kan prima de aansluiting op de thematafels worden vormgegeven.
- En zijn we de wijkplatforms niet vergeten? (om de betrokken mensen in de wijkplatforms goed te horen en hun inbreng te gebruiken dienen we samen met de SP en het CDA de motie “wijkplatformen niet vergeten” in).
In de evaluaties gaan we kijken of de zorgen kunnen worden weggenomen.