Een paar weken terug stelden wij al schriftelijke raadsvragen over de mallote stemming die de gemeente organiseerde over een Chinees paviljoen. Dat zou ineens een prominente plek moeten vinden in een Bredaas park. Het gaat om een cadeau in het kader van de tienjarige stedenband met  de stad Yangzhou.

In de tussentijd hebben wij ons verder verdiept in mensenrechtensituatie in deze stad. We ontvingen ook veel vragen over dit onderwerp. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat de situatie veel afwijkt van de slechte situatie elders in de Volksrepubliek China. Wij stelden daarom in de gemeenteraad de vraag aan de orde óf we wel moeten gaan pronken met deze stedenband met dit bouwwerk in onze openbare ruimte. Wij denken van niet. Maar het college blijkt de gevoelens van de autoriteiten in Yangzhou belangrijker te vinden dan de gevoelens van de mensen in Breda en de mensenrechten in China.  

De beantwoording op onze vragen was kort. Het college staat met de rug tegen de Chinese muur en ziet voor zichzelf geen enkele ruimte om nog af te zien van de plaatsing van het paviljoen. Tien jaar terug heeft Breda zich door de provincie laten meeslepen in de diverse stedenbanden tussen Brabant en de provincie Jiangsu. De stedenband is er nu eenmaal, Breda heeft zelf al een cadeau gegeven, en als je dan wat terugkrijgt, geef je dat gewoon een plek in onze openbare ruimte. Ongeacht de ontwikkeling van de mensenrechtensituatie in de Volksrepubliek China. De gulle gever van het paviljoen geeft naast het cadeau overigens ook nog wat criteria mee over de soort plek waar het in Breda moet komen.

Het college is overigens niet blind voor de mensenrechtensituatie aldaar. Naast het paviljoen zal een creatieve verwijzing komen naar de mensenrechten. Die zou er wat GroenLinks betreft dan wel eerder moeten staan dan dat paviljoen zelf. Zodat de burgemeester van Yangzhou, die in Breda officieel het lint komt knippen, meteen ook kan worden meegenomen langs deze verwijzing als gespreksaanleiding over de mensenrechten. Anders is het niet meer dan een schaamlap achteraf.

Komende tijd gaan we in Breda een Visie Internationalisering bespreken. Wat ons betreft een mooie kans om met elkaar eens fundamenteler door te nemen hoe we daarin ook mensenrechten een plek gaan geven.