Dit omdat we als GroenLinks graag willen dat we een stad zijn waar iedereen zo goed mogelijk gerepresenteerd wordt. Dit houdt ook in: een stad waar ieders verhaal er toe doet. Om te kunnen weten hoe dit onderbelichte deel van onze geschiedenis doorwerkt tot op de dag van vandaag, is het belangrijk dat Bredanaars ook in aanraking komen met het thema slavernijverleden.
“Ook de geschiedenis van Breda kent een slavernijverleden. De Nassaus hadden slaven op het Kasteel van Breda. Chocoladefabriek Kwatta heeft ook duidelijke sporen naar het slavernijverleden. Wellicht is de Surinaamse slavernij zelfs wel in Breda geboren?” aldus burgemeester Paul Depla in zijn toespraak op 4 juli 2020.
In 2023 is het 150 jaar geleden dat werd besloten de slavernij af te schaffen. Dit is lang geleden, maar de rol van Breda is onduidelijk gebleven. Uit antwoorden van vragen aan het college is er ‘voor zover bekend nog nooit diepgaand onderzoek naar gedaan’. Naar aanleiding van dezelfde vragen heeft het stadsarchief een vooronderzoek gestart. GroenLinks vindt 2023 hét jaar om door te pakken. Want, Breda is een stad van iedereen, dus laten we ook ieder zijn verhaal vertellen.
Dit kunnen we doen door een grondig onderzoek te doen naar de rol van Breda tijdens het slavernijverleden, en een actieplan op te stellen voor de manier waarop we dit verhaal in de stad kunnen vertellen.
Om dit onderwerp met de raad te bespreken diende raadslid Emma Pierre een bespreeknotitie in. Deze leest u hier: Bespreeknotitie Breda, stad van ieders verhaal
Bij de DebatRaad na het reces zal GroenLinks een motie indienen waarin wij het college onder andere oproepen om te onderzoeken hoe we resultaten uit het onderzoek voor een breed publiek toegankelijk kunnen maken.