Het college heeft het spaarvarken omgekeerd en er bleek nog een kleine 16 miljoen euro in te zitten. Als het jouw spaarvarken is, zou je dat goed nieuws vinden waarschijnlijk. Voor de gemeente Breda is dat niet per se goed nieuws. We stellen als raad namelijk geld ter beschikking om doelen te bereiken in de stad, zoals klimaatverandering tegengaan, investeren in cultuur of in zorg. Als het geld dan overblijft, zijn er minder activiteiten uitgevoerd dan mogelijk was geweest. En dat is zonde, zeker als de beleidsdoelen niet behaald zijn.
Zo was er 0,8 miljoen euro beschikbaar in het klimaatfonds, maar is er slechts 0,2 miljoen besteed. ‘Driekwart van de middelen voor klimaat zijn niet uitgegeven. In de ogen van GroenLinks een gemiste kans, zeker omdat we zien hoe hard het nodig is om zo snel mogelijk het gasverbruik terug te dringen’, zei Lieke van Son tijdens de raadsvergadering. Een aandachtspunt voor het nieuwe college om de komende periode vol op in te zetten. Een opgave voor GroenLinks wethouder Peter Bakker om met een ambitieus plan te komen bij de klimaatbegroting in het najaar.
Ook voor cultuur en de bouw van sociale huurwoningen moet er echt een tandje bij. GroenLinks benoemt in de raadsvergadering de noodkreet van de cultuurmakers in onze stad. ‘De steunpakketten voor de cultuursector in 2021 zijn onvoldoende geweest om de cultuursector en de makers te ondersteunen’, aldus Lieke van Son. GroenLinks wethouder Marike de Nobel zegt toe in gesprek met de cultuursector en de makers tot oplossingen te komen.
De komende vier jaar komt het aan op de uitvoering. Er moet een tandje bij om de ambities die we hebben voor Breda ook om te zetten in actie, samen met de mensen en organisaties in de stad. GroenLinks zal daar vanuit de raad en het college vol op inzetten.