Helaas lag het veranderen van het uiterlijk van Piet voornamelijk bij grootste coalitiepartij VVD heel gevoelig, en coalitiepartners D66 en PvdA kregen enkel voor elkaar dat de burgemeester de Sint niet meer zal ontvangen als Piet “zwart of bruin” is; het Sinterklaascomité reageerde met een “asgrijze” Piet. Tot voor kort riep het Sinterklaascomité Breda op de website op tot “een zo zwart mogelijke Piet”.

In 2020 diende GroenLinks Breda een motie in waarin wij het college opriepen om op geen enkele wijze medewerking te verlenen aan een Sinterklaasfeest dat niet de landelijke lijn en die van het onderwijsveld van roetveegpieten volgde. Ook droegen wij het college op om de subsidie aan het Sinterklaascomité zo snel als mogelijk in te trekken als het niet aan bovenstaande meewerkte, en de energie te richten op partijen in de gemeente die een sinterklaasfeest willen dat voor alle kinderen leuk is.

Het college gaf Het Sinterklaascomité in 2021 ruimte “om te experimenteren” met grijze piet. GroenLinks vond dit een bijzondere stap, en vroeg zich hardop af waar dan de grens tussen grijs en zwart lag?? En dat bleek terecht! Zoals te verwachten zijn de afspraken over de kleur van de pieten tijdens de intocht dit jaar niet nagekomen. De Pieten bleken zo “donkergrijs” dat ze zwart waren en hun uitdossing beef traditioneel. 

Vandaag besloot het college dan eindelijk dat een verdergaande samenwerking in 2022 met het Sinterklaascommité niet voor de hand ligt. Ze spreken van een wederzijdse vertrouwensbreuk. Fractievoorzitter Marike de Nobel: “GroenLinks Breda is hier ontzettend blij mee! We hebben ons lange tijd verzet tegen de traditionele zwarte piet. De Sinterklaastraditie moet een feest voor iedereen zijn en de figuur Zwarte Piet stond dit in de weg.”