Helaas lag het veranderen van het uiterlijk van Piet voornamelijk bij grootste coalitiepartij VVD heel gevoelig, en coalitiepartners D66 en PvdA kregen enkel voor elkaar dat de burgemeester de Sint niet meer zal ontvangen als Piet “zwart of bruin” is; het Sinterklaascomité reageerde met een “asgrijze” Piet. Tot voor kort riep het Sinterklaascomité Breda op de website op tot “een zo zwart mogelijke Piet”.
In 2020 diende GroenLinks Breda een motie in waarin wij het college opriepen om op geen enkele wijze medewerking te verlenen aan een Sinterklaasfeest dat niet de landelijke lijn en die van het onderwijsveld van roetveegpieten volgde. Ook droegen wij het college op om de subsidie aan het Sinterklaascomité zo snel als mogelijk in te trekken als het niet aan bovenstaande meewerkte, en de energie te richten op partijen in de gemeente die een sinterklaasfeest willen dat voor alle kinderen leuk is.
Het college gaf Het Sinterklaascomité in 2021 ruimte “om te experimenteren” met grijze piet. GroenLinks vond dit een bijzondere stap, en vroeg zich hardop af waar dan de grens tussen grijs en zwart lag?? En dat bleek terecht! Zoals te verwachten zijn de afspraken over de kleur van de pieten tijdens de intocht dit jaar niet nagekomen. De Pieten bleken zo “donkergrijs” dat ze zwart waren en hun uitdossing beef traditioneel.
Vandaag besloot het college dan eindelijk dat een verdergaande samenwerking in 2022 met het Sinterklaascommité niet voor de hand ligt. Ze spreken van een wederzijdse vertrouwensbreuk. Fractievoorzitter Marike de Nobel: “GroenLinks Breda is hier ontzettend blij mee! We hebben ons lange tijd verzet tegen de traditionele zwarte piet. De Sinterklaastraditie moet een feest voor iedereen zijn en de figuur Zwarte Piet stond dit in de weg.”
Landelijk is er steeds meer verzet tegen het zwarte uiterlijk van Piet, en de racistische kenmerken ervan. Het Sinterklaasjournaal is allang overgestapt op de roetveegpiet.
In juni riepen we dan ook al met alle andere partijen in de raad op tot mediation tussen het Sinterklaascomité aan de ene kant en de partijen die discriminatie bestrijden, zoals Bo Breda en Radar aan de andere kant. Oud-burgemeester Peter van der Velden werd als mediator benoemd.
Mediation
Ondanks de inzet van mediator van der Velden kwamen de partijen niet nader tot elkaar. De mediator heeft zijn opdracht beëindigd met een rapport waarin hij aangeeft:
“Als mediator rest mij niet anders te concluderen dat ondanks de opbouwende toon van de gesprekken de grens tussen ‘zo grijs als as’, ‘zo zwart als roet’ en ‘roetveeg’ vooralsnog niet is te overbruggen. Daarmee is de weg naar een eenduidig Sinterklaasfeest in Breda nog niet in zicht.” Het Sinterklaascomité heeft daarop gemeld dat de pieten voortaan “asgrijs” zullen worden.
Het college heeft gemeld: “Als college zijn wij van mening dat de kleur van de helper van Sinterklaas, niet meer zwart kan zijn. Omdat dat door groepen als kwetsend, discriminerend of racistisch kan worden ervaren. Officiële ontvangsten van Sinterklaas met zwarte Pieten door het stadsbestuur vinden daarom niet meer plaats in Breda. Welke specifieke kleur piet wel zou moeten hebben is niet aan ons om te bepalen. Bij actieve deelname van de gemeente toetsen wij aan of het. discriminerend en/of aanstootgevend kan zijn zoals bijvoorbeeld het gebruik van de kleuren bruin of donkergrijs.”
Vragenhalfuurtje GroenLinks in september
Omdat wij niet tevreden waren met deze uitkomst hebben we vragen voor het vragenhalfuurtje aangekondigd. In de bijgevoegde documenten kun je de vragen lezen. Onze vragen, en die van de SP, leidden tot een hevig debat. Omdat GroenLinks Breda van mening bleef, dat de roetveegpiet de enige en beste oplossing is, hebben wij een motie ingediend. Ook deze kun je lezen in de bijgevoegde documenten. Helaas haalde de motie het niet, omdat de VVD coalitiepartijen D66 en PvdA strak hield.