Als GroenLinks hebben we ons hard gemaakt om de meest kwetsbaren in Breda te blijven beschermen. Het geld voor armoedebeleid is volledig buiten schot gebleven. In het najaar zal onze GroenLinks wethouder Marike de Nobel een nieuw armoedebeleid presenteren. Zo kunnen we mensen die het moeilijk hebben, of tussen wal en schip vallen, nog beter ondersteunen. Samen met de PvdA hebben we ons ook ingezet voor het voortzetten van Verbeter Breda. Zo blijven we werken aan kansengelijkheid in Breda, waar je wieg ook staat. 

In het sociaal domein ligt een grote opgave. De kosten voor zorg stijgen, de vraag neemt toe en tegelijkertijd krijgen we te weinig geld van het Rijk om hiervoor te compenseren. Dat betekent dat we op WMO en jeugd een flinke bezuiniging tegemoet zien. We zullen onze zorg anders moeten gaan inrichten. Met de motie ‘voor wie zichzelf niet kan redden’ van Lieke van Son roepen we het college op om in te blijven zetten op preventie: zorgen dat mensen vitaal blijven en een sociaal netwerk kunnen opbouwen. Ook vragen we het college in nauw contact te blijven met mensen, omdat persoonlijke situaties kunnen veranderen waardoor mensen opeens niet meer zelfredzaam kunnen zijn. 

We houden vast aan de ambitie voor een klimaatneutraal 2044, maar krijgen grote tegenslagen te verwerken. Met beperkte netcapaciteit is het verduurzamen van bedrijven en de aanleg van duurzame energie onmogelijk geworden. Daar boven op zien we ook nog de restwarmte van de Amercentrale verdwijnen, waardoor de uitbreiding van ons warmtenet op de pauzestand moet. GroenLinks wethouder Peter Bakker doet er alles aan om deze complexe problematiek op te gaan lossen met de partners in de regio. Ondertussen gaan we door met wat wel kan, waaronder de succesvolle aanpak om woningen te isoleren in de meest kwetsbare wijken. Na de Hoge Vucht en Doornbos-Linie gaan we ook in Tuinzigt 760 woningen verduurzamen! Goed voor de klimaatdoelen en voor de portemonnee van de mensen met een laag inkomen.

Ook gaan we door met de investeringen in natuurontwikkeling, vergroening en Breda Stad in een Park. We zagen ontzettend veel mooie initiatieven uit de stad voor vergroening en daarom diende Dion Beekman zijn eerste motie in, samen met D66, om te kijken hoe deze initiatieven ook uitgevoerd kunnen worden. Bovendien presenteerde Peter Bakker het allereerste dierenwelzijnsbeleid in Breda: Dieren in Breda! Met een mooi budget om hier de komende jaren aan te gaan werken. 

Op ons cultuurbeleid zijn we ontzettend trots. En we zijn blij dat we dit beleid ook onverminderd voort kunnen gaan zetten. Cultuur heeft letterlijk en figuurlijk haar weg weer teruggevonden naar Breda. Latifa Cherrabi diende een motie, opgesteld samen met Poppodium Phoenix in, om te pleiten voor het behoud van Phoenix. Phoenix is belangrijk zowel voor talentontwikkeling van jongeren als vanwege de sociaal-maatschappelijke rol die zij vervullen.

Ook zijn we blij met de inspanningen om te werken aan inclusie in onze stad. We zien een tendens in onze samenleving waarin mensen weggezet worden op basis van kleur, geaardheid of geloof. Wij willen in Breda laten zien dat het anders kan. Daarom dienden we met hulp van burgerraadslid Femke van Eijsden de motie ‘Vaste community space voor LHBTQIA+ gemeenschap Breda’ in, samen opgesteld met BO Diversity. 

Ondanks de enorme bezuinigingen, vinden we als GroenLinks dat de goede keuzes zijn gemaakt door te blijven inzetten op armoedebestrijding, kansengelijkheid, cultuur en natuurontwikkeling. We snappen dat het ook tot vragen of zorgen kan leiden. Heb je die? Neem dan contact op via fractie@groenlinksbreda.nl